top of page

MCR MAHJONG ONLINE REVIEW

#SAFEMAHJONG

24 april 2020  - Leestijd artikel ± 8 minuten

 

IMPACT CORONA VIRUS OP SPEELAVONDEN

In deze tijden van de Corona / Covid-19 crisis, hebben vele Mahjongclubs het moeilijk. Het fascinerende spel brengt nu eenmaal met zich mee dat je het idealiter aan een vierkante tafel speelt met 144 stenen die alle vier de spelers eigenlijk constant aanraken. We hoeven dus niet uit te leggen, dat het verspreidingsrisico aanzienlijk is. Hierom ligt de wekelijks speelavond van Mahjongclub Haagse Kringen (en die van alle andere clubs) al geruime tijd stil en is voorlopig niet te overzien wanneer deze weer zal aanvangen.

​

Op deze pagina informeren wij u welke mogelijkheden twee online platformen hebben, welke beiden MCR (Chinese Official) ondersteunen. We beschrijven wat onze ervaringen zijn en zoals een review dat vaak doet, worden de voors en tegens op een rijtje zet.

Kent u nog andere online MCR Mahjong platformen dan horen wij dat graag van u!

IMG_3740.PNG

ONLINE MAHJONG EXPERIMENT

Met een aantal Mahjong fanaten van Haagse Kringen hebben wij de eerste aarzelende stappen gezet op het Mahjong Time platform en later op het Mahjongsoft platform.

Ons uitgangspunt was, om te trachten een online speelavond te kunnen organiseren, waar onze leden competitief onderling 16 spellen spelen en de score van de gespeelde onderlinge spellen vast te kunnen leggen. Hiervoor hebben wij een aantal eisen op een rijtje gezet en de beide platforms langs deze lat van 'requirements' gelegd.

​

Onze favoriet, als mogelijk alternatief voor onze speelavond, is Mahjongsoft. Dit platform scoort het hoogste op de verschillende eisen die wij stelden. Mahjong Time is echter als platform een gevestigde de facto standaard voor heel veel MCR-spelers wereldwijd en is ook goed te gebruiken als je niet de eisen stelt zoals wij dat deden. We hopen binnenkort dit ook daadwerkelijk zo'n online speelavond uit te voeren. We sporen een ieder aan om beide platformen te proberen en jouw favoriete platform te kiezen, of misschien vindt je ze beiden leuk!

​

Met de vergaarde kennis, presenteren wij u hier een overzicht, compleet met een voor- en nadelenlijstje. Ook een "aan de slag" sectie met links naar nog meer informatie om te starten op beide platformen ontbreekt niet.

Wil je in plaats van de details te lezen liefst gelijk aan de slag? klik dan hier voor de aan-de-slag sectie verderop op deze pagina.

​

Overeenkomsten

  • Op beide platforms moet je je registreren; en als je online speelt, moet je natuurlijk wel een online-identiteit (naam naar keuze) instellen via de registratie. (tip: als je op beide platforms speelt gebruik dan dezelfde identiteit)

  • Zoals met alle nieuwe dingen, is de grafische interface even wennen, als ook de handelingen tijdens het spelen, zoals stenen claimen, weggooien, uit gaan, etc.

  • Op beide platforms is in te stellen of je cijfers op de stenen getoond wilt zien of niet; Dit is een persoonlijke instelling.

  • Tafels kunnen ingesteld worden met een aantal te spelen rondes of een snel eenmalig spel.

  • Je kunt zien, welke tafels er wachten op een speler en wie er bij een bepaalde tafel al zijn aangeschoven.

  • Een valse mahjong is op beide platforms mogelijk; Het systeem geeft aan dat je een mogelijke mahjong hebt, het is aan jou om de minimale 8 punten te valideren.

  • Beide platforms geven automatisch aan of er een mogelijkheid is om een steen te claimen voor Chow, Pung of Hu! / Mahjong! Het is aan de speler om dit daadwerkelijk uit te voeren of te passen voor de suggestie.

​

Mahjong Time bestaat al jaren en kent een groot aantal spelende "members" - wereldwijd-, al dan niet gratis of betalend.

Het platform heeft een superieure grafische spelinterface. In de laatste versie wordt zelfs het wegleggen en pakken van stenen middels een "echte" hand gesimuleerd!

Het platform leent zich bij uitstek voor het deelnemen aan tafels die van tevoren zijn opgezet. Als club heb je wellicht de behoefte om privé tafels in te stellen, om net zoals op de speelavond, met clubleden te kunnen spelen. Bij het instellen van de tafel kan er een tijdslimiet per beurt worden ingesteld, standaard vaak 7 seconden, maar de waarde kan ook op de officiële 10 seconden of zelfs tot 15 seconden als je speelt met minder ervaren spelers. Zelf tafels instellen kun je alleen als (betalend) Premiumlid en je moet wel even weten hoe je dat het beste kan doen (zie ook de handleidingen hieronder). Een behoorlijk nadeel is, vinden wij, dat elke deelname aan een speeltafel, jou als speler een bepaalde hoeveelheid Dragon Chips (fiches) kost zijnde de inzet (Entry Fee). Als gratis speler heb je een beperkt aantal fiches per dag te verspelen, als Premium member (ca. 4,70 EURO / maand) heb je iets meer chips per dag te verspelen.

Win je, dan is er niks aan de hand en als je regelmatig wint zul je veel fiches kunnen vergaren.  Ben je nog onervaren en is het moeilijk om jouw aantal chips op peil te houden. Het is dan of geduld betrachten tot de volgende dag als je wederom een nieuwe dagelijkse portie fiches krijgt of als je de verleiding niet kan weerstaan, chips aanschaffen; Dit is het verdienmodel van deze commerciële site. Je bent gewaarschuwd!

Een ander nadeel is dat je met vier mensen moet spelen. Is er geen vierde persoon, dan is het jammer, je moet dan wachten op de vierde speler of proberen iemand uit te nodigen aan jouw tafel. Op een tablet of iPad is niet alle functionaliteit voorhanden. De punten per spel bepalen de winnaar, die 4x de Entry Fee voor de tafel opstrijkt minus de "rake" voor Mahjong Time  (nog een onderdeel van het verdienmodel); Zie het als een commissiepercentage van de ingelegde fiches van de tafelopbrengst.

Bij Mahjong Time zijn er naast MCR nog een flink aantal andere, voor sommigen van ons, bekende en onbekende speelvarianten te spelen. Wellicht ook leuk om eens te proberen. (Bijvoorbeeld Riichi, Hong Kong en American Mahjong League).

In de browser op een PC of Laptop is Adobe Flash vereist en worden geïnstalleerd, verouderde software en wordt in het algemeen beschouwd als onveilig. We raden dan ook aan om liever de "EPOCH" download versie te installeren, beschikbaar voor zowel Windows als MacOSX (dit is ook aan te raden, omdat er geen concessies gedaan worden aan de browser interface). 

​

Mahjongsoft is een relatief nieuw platform. De site was bij velen reeds bekend als MCR Training en MCR Oefen platform. De site is  nog niet zo lang geleden uitgebreid met het online spelen van MCR en ook SBR mahjong.

Vooralsnog is dit platform geheel gratis en ook in te spellen in de Nederlandse taal. De speel interface is grafisch simpel maar effectief.

Er is geen Entry Fee om aan een tafel deel te nemen. Je kunt gewoon een tafel starten of "aanschuiven". Het echt opzetten van privétafels zoals op Mahjong Time wel mogelijk is, op dit momentnog ontbreekt. Je moet eigenlijk online, via bijvoorbeeld Whatsapp, coördineren wie er aan welke tafel deelneemt. Dit is echter wel goed te doen. [Update 2020.04.24 We zijn in overleg met de ontwikkelaar over een mogelijke oplossing!] Een ander voordeel is dat de registratie van de puntenverdeling per gespeeld spel wordt vastgelegd en ook later is na te kijken op tafel/wedstrijd- en spelniveau. Op een speelavond wil het nog wel eens gebeuren dat je niet met een veelvoud van vier spelers bent en worden er één tot drie tafels ingedeeld met een statische "jodokus"-muur. Bij Mahjongsoft kun je voor ontbrekende spelers beslissen om met 1 of 2 "bots" te spelen, zeg maar een automatische actieve robotspeler. Die robotspeler zal overigens wel degelijk proberen te winnen! Je zou zelfs als enige spelere aan een tafel met drie bots kunnen spelen, maar dat raden wij je af. In plaats daarvan is er een betere mogelijkheid.

Ben je "alleen op de wereld" of aan het nachtbraken (er is niemand anders online) of heb je gewoon geen zin om tegen "mensen" te spelen, dan is er een alternatieve 1 tegen 3 pagina (à la de 13 tiles app op Android / iOS) - [ https://mahjongsoft.com/mcrm_local.php ] 

Je hoeft je voor het gebruik van deze pagina niet eens te registreren! Deze spelvorm is overigens ook bij uitstek gelijk een kans om vertrouwd te raken met de spelinterface van Mahjongsoft. Standaard toont de interface stenen zonder Arabische cijfers / letters, na registratie kun je -via je profiel- in stellen dat je nummers op de stenen wilt zien.  Maar daag je zelf eens uit en probeer het met de standaard stenen. Valse mahjongs leveren strafpunten op die ook in de speluitslagen zijn terug te vinden. Bij Mahjongsoft is de tijdslimiet voor een speelbeurt standaard ingesteld op 15 seconden. Jammergenoeg is daar vooralsnog geen keuze in. De ervaring leert echter, dat die tijdslimiet meestal wel okay is. Ervaren spelers zullen ruim binnen die tijdslimiet de steen al gespeeld hebben.  Met ervaren spelers is de standaard wedstrijdtijd van 90 minuten voor 16 speelronden vaak voldoende. Met minder ervaren spelers is dat soms niet het geval.

​

Hieronder de voor- en nadelen van beide platforms op een rijtje: 

Voordelen Mahjongsoft

  • Volledig gratis

  • Nederlandstalig

  • Simpele interface

  • Snelle interface

  • Score registratie en historie

  • Spelen met onvolledige tafel

  • Goede single player mogelijkheid

  • Ook MCR-training mogelijkheden

​

Nadelen Mahjong Time

  • Commercieel

  • Betaalde account vanaf ong. 4,70 EURO per maand

  • Engelstalig

  • Punten per gespeeld spel niet vastgelegd

  • Alleen met volledig bezette tafels te spelen

  • Teleurstellende Single player oefening

  • Op Tablet / iPad niet allen instellingen mogelijk

​

Nadelen Mahjongsoft

  • Tijdslimiet per beurt niet in te stellen (standaard 15 seconde)

  • Privé tafels middels afspreken via Whatsapp

  • Geen avatar mogelijkheden

  • Geen vriendengroep mogelijkheden

  • ​Eén soort stenen lay-out

Voordelen Mahjong Time

  • Superieure spelinterface, ook op de iPad en tablet

  • Instelbare avatar en speelhand

  • Vriendengroep in te stellen

  • Privétafels in te stellen

  • Veel configuratie mogelijkheden (op de PC?Laptop versie!)

  • Tijdslimiet per speelbeurt

  • Instelbare stenen lay-outs

Aan de slag met Mahjongsoft

aan de slag
Mahjongsoft Game Impression.png

💡NIEUW Haagse Kringen voor de up-to-date mahjongsoft.com Quickstart pagina inclusief alle nieuwe opties en tips!

KUDOS Liesbeth van de Gouden Draak (Arnhem Nijmegen) heeft een mooie videopresentatie gemaakt met uitleg over de mahjongsoft.com site.

KUDOS Menno Deij - van Rijswijk (ook Gouden Draak) heeft de spelinterface tekst van deze van oorsprong Russische site, gemaakt door Alexander Egorov, helpen vertalen naar het Nederlands.

KUDOS Peter van der Smitte (Haagse Kringen) heeft bijgedragen aan de NL vertaling van de MCR Online Calculator.

​

Snelle links

Aan de slag met Mahjong Time

KUDOS Joyce Goddijn van de Haagse Kringen heeft twee mooie uitgebreide PDF-documenten gemaakt over Mahjong Time.

​

Snelle links:

​

Open en download de PDF-documenten hieronder

bottom of page