top of page

Net geen erepodium bij Paarse Draken | Weinig geluk? | Speelavond uitslag

Bijgewerkt op: 3 mei 2023

Vorige week wederom een speelavond met 6 tafels, op naar de zeven tafels, we hebben momenteel 37 leden, dus het moet toch kunnen om over de drempel van 24 deelnemers te komen. Ik ben benieuwd of we komende woensdag weer een aantal neuzen zien die we dit jaar weinig of nog niet gezien hebben!

Sommige leden vragen zich af waarom ze zo weinig geluk hebben, geluk is toeval, maar je kunt jezelf ook vaardigheden aanleren als je maar de juiste kennis weet te vergaren. Veel spelen helpt en vooral ook leren van anderen.

PAARSE DRAAK TOERNOOI 2023

Afgelopen zaterdag waren er maar liefst zeven Haagse Kringers op bezoek in Vogelenzang in de Bollenstreek. Helaas kon Joyce R niet deelnemen aan het in aantal deelnemers beperkte toernooi. Na een ritje door de prachtige bollenstreek werden we warm welkom geheten door de vrijwilligers van mahjongclub De Paarse Draak. Het was een goed georganiseerd toernooi met weer een originele manier van de deelnemers voorzien van een spelersnummer en loop "viltje".

Het toernooi werd gespeeld met 48 recreanten en 32 competitiespelers.

Eva, Jeannette, Rita, Wendy, Lino, Nico en Peter probeerden de eer van onze club te verdedigen.

De resultaten van onze deelnemende leden varieerden uiteindelijk behoorlijk. Naar verluidt heeft iedereen het wel leuk gehad.

Voor Eva was het spannend of ze met de 12 tafelpunten die ze verzameld had over vier ronden van zo'n 1,5 uur het ere-podium kon bereiken.

Helaas lukte dat net niet, ze kwam slechts 25 punten tekort, toch een prachtige prestatie. Wendy kwam één tafelpunt tekort om in de top tien te eindigen en Lino wist ook de top 20 te behalen. Het was vooral weer een leuk en gezellig toernooi waar toch ook wel weer om de punten werd gestreden.

De toernooi-uitslag is gepubliceerd op deze pagina.


MEER GELUK DAN WIJSHEID?

Bij iedere club, ook bij ons zijn er elke speelavond leden die trots de winst behalen, maar natuurlijk ook leden die verliezen, dat is onderdeel van het spel. Je hoeft geen kei te zijn om toch leuk te kunnen spelen. Hoe je omgaat met het verlies heb je ook zelf invloed op, het helpt om toch een positieve mindset te houden en voor jezelf te kijken hoe je eigen spel kunt verbeteren.

Ik denk dat ik zelf niet tot de beste spelers behoor. Niet dat ik niet graag wil winnen, maar ik heb geleerd om ook tevreden te zijn met zo snel als mogelijk komen tot een wachtende hand, dan heb ik ook "leuk spel" en of ik dan uiteindelijk met wat geluk die winnende steen pak brengt dan de spanning die het mahjong ook voor veel mensen leuk maakt. Het lukt mezelf niet altijd om 100% focus te hebben tijdens het spel, maar als ik mezelf betrap op een fout kan ik ook blij worden, een kans om het volgende keer beter te doen. En als het kan zoek ik eens in de zoveel tijd naar (nieuwe) bronnen / manieren om beter te leren spelen.

Als je wilt en er moeite voor doet, dan zijn er best wat bronnen op het internet te vinden waar je meer te weten komt over mahjong vaardigheden / strategie, helaas voor sommigen, meestal in het Engels. Voor MCR is er weinig te vinden, voor Riichi spelers zijn er zelfs behoorlijk veel bronnen, vooral Japans of met enig geluk Engelstalig. "Tile efficiency" is een term die je dan vaak tegen kunt komen. Het gaat om de juiste keuzes maken met de stenen die je zelf hebt en die open op tafel liggen. Met die kennis kom je tot de conclusie dat het toch echt zo is, dat bepaalde combinaties veel makkelijker te maken zijn dan andere (mooiere) combinaties. Alhoewel Ricchi een echt andere mahjong spelvariant is, kun je uit de informatie die beschikbaar is toch misschien wel bepaalde inzichten opdoen, het lastige is daarbij is wel dat er veel Japanse Riichi termen worden gebruikt die wellicht een drempel zouden kunnen vormen. Naar het schijnt is de standaard (op dit moment) is "Dana Chiba's Riichi Book I", 250 pagina's in digitaal formaat vrij te downloaden.


Wat is er voor MCR beschikbaar? Een goede start is het document dat je kunt vinden op de site van de Nederlandse Mahjongbond genaamd "De kortste weg naar Hu!", dit is eigenlijk voor elke mahjongspeler die de basis onder de knie heeft en beter wil leren spelen een "aanrader".

Een andere goede op MCR gericht strategie en tips boek, dat helaas op dit moment niet in gedrukte vorm te verkrijgen is, is de Engelstalige publicatie van Mai Hatsune, een op MCR gericht strategie boek, dat in digitaal formaat (gratis) te verkrijgen is. In het oprichtingsjaar 2016 hebben we de leden er destijds op attent gemaakt dat het te downloaden is (zie de beter leren spelen pagina).

Dimphy van Grinsven heeft ooit in een reeks artikelen in de NMB-Nieuwsbrief (jaargang 2011-2013) bepaalde delen van het boek uitgelicht en vertaald/bewerkt, hier de pagina met het archief van de NMB-nieuwsbrief.

Heb je zelf ook een boek of een andere bron gevonden die jou heeft geholpen om beter te leren spelen, of heb je speeltips die je graag wilt delen, dan nodigen we je natuurlijk uit om die informatie met ons allen te delen.

AVONDUITSLAG 12 APRIL

Joyce R pakte werd avond winnaar met maar liefst 302 mahjong punten, maar wat wil je met 8 maal mahjong waarvan 3 zelf-gepakt. Ook Jeannette en Wendy werden tafel winnaar met een stevig aantal punten, Hans, Frans en Eva hadden een bescheidener aantal punten, maar werden ook tafel winnaar. Allemaal gefeliciteerd.


Update 3 mei 14:18 : Bij een eerdere versie van deze post van 18 april, stond in de afbeelding hieronder per abuis de datum 19 april vermeld - dit is gecorrigeerd - de uitslag was correct :-)

TUSSENSTAND NA 1 SPEELWEEK

Voor wat het waard is, hieronder de eerste tussenstand in het seizoen van de Vermiljoen Phoenix 2023.



21 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page